Mért jó nőként is izmot építeni?

Mért jó nőként is izmot építeni?

Mielőtt megijednél: nem, nem a testépítésről beszélek! 🙂 Csupán az izom tömeg fenntartásáról.

A legtöbb nő alapból elutasítja a súlyzós edzések gondolatát, hiszen abban a hitben élnek, hogy a súlyzós edzések hatására hipp-hopp a testépítők izomtömegére tesznek szert. Azonban ez koránt sincs így! 

A legáltalánosabb tévhit megcáfolásával kezdeném. A súlyzós edzésekkel nem leszünk testépítők, sem „túl nagyok” – ahogy sok nő mondja. Először is: a női hormonok eleve kizárják a nagyon gyors és látványos izomgyarapodást. Vagyis nem elképzelhető, hogy néhány hét-hónap alatt végzett kondi edzés hatalmassá tesz! Sőt, az eredmény jó sok idő után lesz látványos – egy idő után bizony mi magunk örülnénk a legjobban, ha gyorsabban fejlődnénk! 🙂

Másrészről: nyugi, Schwarzenegger nem 3-4 kilós súlyoktól lett akkora, amekkora. 🙂 A súlyzós edzések kezdetekor egy kezdő nő a legtöbb gyakorlatot 2-3 esetleg 4 kilós súlyzókkal tudja végrehajtani. Egy testépítő ezeket a súlyokat még a bemelegítéshez sem veszi kézbe. Azonkívül, azokért a hatalmas bicepszekért és hátizmokért hónapokat-éveket kell dolgozni, nem egyik napról a másikra alakultak ki!

Ha sikerült megnyugodni, íme még néhány érv, hogy miért érdemes a súlyokhoz nyúlni! Az első (és a legtöbb nő számára valószínűleg a legfontosabb), hogy a megfelelő izomtónus nagyban hozzájárul a fogyáshoz. Jóval hatékonyabb egy zsírégető edzésterv is, ha nemcsak a lépcsőzőgép, a futás és a step aerobik szerepel az edzésnaptárban. Ugyanis, nagyon leegyszerűsítve, az izmokban van az az anyag, mely a zsírégetését felelős. Azonkívül egy nagyobb izomtömegű ember a nap folyamán is jóval több energiát asznál el, mint a kisebb izomtömegű – gondoljunk az alapenergia felhasználásra, amit a szervezetünk a tudtunk nélkül old meg (hőmérséklet fenntartása, oxigén, vér ellátás, stb)

A másik, hogy a harmonikus izomzat adja a test szép formáját, a szép testtartást, a feszes idomokat. Ha csak futunk, eltűnik a zsírréteg és fejlődik is az izomzat természetesen, azonban sokkal látványosabban szépül a test, ha az egyes izomcsoportokra külön-külön is dolgozunk. Az igazán szép testformához izomzatra van szükség!

Ha tehát rászánjuk magunkat a súlyzós edzések végzésére, akkor bátran menjünk be a terembe! Az alakformáló aerobik órák nem fejlesztik olyan mértékben az izomzatot, mint a kondi, és a zene diktálta ütemre nem is lehet 2-3 kilónál többel dolgozni. A valódi fejlődéshez jó egy (ha lehet személyre szabott) edzésterv, melyet nem az aerobik teremben, hanem a kondi részlegben szabad súlyokkal és gépekkel végzel.

A kondiba sokan félnek bemenni, pedig érdemes tudni, hogy ez az egyetlen hely a földön, ahol a férfiak inkább méregetik egymást, mint a nőket. 🙂 Ha egy hölgy egy normális edzéstervvel érkezik a kondiba, melyet (helyesen kivitelezve) végrehajt, nem érheti atrocitás. 🙂 Kerüljük az „először 15 percben hasazok, majd 15 percet a belső-comb gépezek”-típusú edzéseket. Ez értelmetlen és eredménytelen, hisz egyrészről nincs értelme a belső comb izmokat külön edzeni, ha még guggolni sem tudunk rendesen, mert a láb összes többi izma nem elég erős. Másrészt pedig vegyük tudomásul, hogy ezzel a módszerrel nem égethetjük le a zsírt! Nincsen helyi zsírégetés – a teljes testre kell edzeni, aerob edzést kell végezni, és diétázni: ez a fogyás kulcsa.

Ha eddig nem kondiztál, vagy csak sötétben tapogatóztál a kondiban, és helytelenül edzettél, semmi gond – most azért olvasod ezt a bejegyzést, hogy eredményesebbé tedd az edzésed! A bejegyzés második részében (LINK) konkrét terveket olvashatsz, melyet ki is próbálhatsz az edzőteremben, vagy akár otthon, ha rendelkezel a 2 kilósnál nagyobb súlyzókkal! (Az állítható súlyzók nagy sport áruházakban egész olcsón kaphatók, a szülés után én is csak otthon tudtam edzeni, és teljesen jól megoldható ezekkel!)

Az anyukák is nyugodtan járhatnak kondizni, az egyedüli szabály, hogy a szoptatás alatt tartsuk szemmel a pulzusunkat!

Tipp: a konditermekben általában van egy teremedző, aki könnyen felismerhető vagy a teremedző feliratról a pólóján, vagy arról, hogy ő maga nem edz, de segít másoknak bizonyos gyakorlatokban. Nyugodtan kérd meg, hogy mutassa meg a helyes kivitelezését egy-egy gyakorlatnak, javítson ki! Nem fog végig melletted állni, de bátran menj oda hozzá, ha kérdésed van – az a munkája, hogy segítsen!

Egyél sok sok algát!

Az algában fehérje és sok olyan tápanyag van, mely segíti az erőnléted fenntartását! Válogass a webshopban! 🙂

Hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük