A helyes táplálkozás alapjai 1. rész

A helyes táplálkozás alapjai 1. rész

A valódi fittséghez egy hármas fogattal juthatunk el: a helyes TÁPLÁLKOZÁS, a MOZGÁS, és a megfelelő PIHENÉS által. Ezek egymás nélkül csak ideiglenes és kétes eredményt hozhatnak. Ha a „helyes táplálkozás” hallatán csak annyi motoszkál a fejedben, hogy ne-együnk-este-hat-után, akkor a következő bejegyzés érdekes lehet a számodra!

A tápanyagok lehetnek kalorigén és non kalorigén tápanyagok. Az utóbbiakban nincs kalória, mégis fontosak a szervezetnek: ezek az ásványok és vitaminok, a víz és a rostok. A kalorigén tápanyagok, melyek elégnek a szervezetben: a szénhidrát, fehérje és zsír. Mindegyiknek megvan a maga szerepe és fontossága a táplálkozásban!

A szénhidrát:

a legfőbb energiaforrásunk, így tévhit, hogy a megfelelő diétában minimumra kell csökkentenünk a szh. bevitelt! A felesleges szénhidrátokat azonban a szervezet zsírrá alakítja, ezért oda kell figyelni az bevitt mennyiségre és minőségre! (A napi kalória-bevitel 50 %-a kell, hogy legyen.)

A fehérje:

elengedhetetlen a napi fehérje bevitel, mert a szervezet nem tárol fehérjét, és ha nincs elég belőle, a szervezet a saját raktárait emészti fel – vagyis az izom sorvad. Nemcsak az izomfejlődésben, de az immunrendszer megfelelő működéséhez és enzim funkciója miatt is kötelező! (30 %)

A zsírok:

szintén energiaforrás, és azon kívül, hogy bizonyos vitaminok felszívódásához is szükséges, még sejt alkotó rész is. Zsírból tulajdonképpen nem kell pluszban bevinni, a szervezetnek elég az (néha sok), amit az ételekkel és azok elkészítésével alapból megeszünk. (20 %)

Láthatjuk, hogy egyikük sem hanyagolható el, de megállapíthatjuk, hogy testedzés esetén több fehérjét, fogyni kívánók pedig kevesebb szénhidrátot vigyenek be. Hamarosan részletesen a kalóriaszámlálásról és a vitaminokról, étrend kiegészítőkről is beszélünk!

Már most szeretném leszögezni, hogy za étrend kiegészítők SOSEM pótolják a szilárdan bevitt táplálékokat, helyes étkezést!!

Tipp: az ún. „üres kalóriák” kiiktatása lehet a helyes táplálkozás első lépése. Ezek a chipsek és édességek, melyek nem adnak valódi tápértéket, a plusz energiát pedig a szervezet zsír formájában raktározza…

Nézz körül a termékek közt!

Üdv, Blanka

Trackbacks/Pingbacks

  1. A helyes táplálkozás alapjai 2. rész | Blanka - […] 1. részben a kalorigén tápanyagokról (szénhidrát, zsír, fehérje) volt egy alap ismertető, most pedig […]

Hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük